Miért jó nekem a RIGO?

Bérleteseknek

 

A jelenleg is bérletet használó ügyfeleknek könnyű lesz megszokniuk az új rendszert. A mostani, papíralapú bérletigazolványt egy megszemélyesített (azaz a felhasználó nevével és fényképével ellátott) közlekedési kártya váltja fel. A kártya kiváltásához előzetes regisztráció lesz szükséges.

A jelenlegi bérletszelvény „virtuális” termékké válik, amelynek adatait az elektronikus jegyrendszer központi elszámoló rendszere tárolja a bérletes ügyfél profiljához kapcsolva. A már ismert bérlettípusok továbbra is megmaradnak (teljes árú, tanuló / nyugdíjas, illetve havi, féléves, éves stb.). A bérlet – ahogy jelenleg is – természetesen korlátlan utazást tesz lehetővé az érvényességi területen belül.

Az ügyfelek felhatalmazása alapján lehetőség lesz a bérlet automatikus meghosszabbítására, a kártya elvesztésekor annak zökkenőmentes letiltására, valamint a bérlet új kártyára való áttöltésére is.

Jeggyel utazóknak

 

Kedvező és sokak által régóta várt változás lesz, hogy az eddig megszokott, a felszállások számán alapuló jegyeket (pl. vonaljegy, átszállójegy stb.) felváltja az időalapú jegy, amely érvényességi idején belül (pl. 60 perc) korlátlan számú átszállást és utazást tesz lehetővé Budapesten belül. Az ügyfelek többségének ez könnyebbséget, kényelmesebb utazást jelent a korábbi rendszerhez képest, hiszen a több átszállásért sem kell többször fizetniük.

A jeggyel és/vagy bérlettel rendszeresen utazóknak is szükségük lesz anonim vagy megszemélyesített (névvel, fotóval ellátott) közlekedési kártyára, amelyre – mint a mobiltelefonos egyenlegfeltöltésnél – előre fel kell tölteni annyi összeget, amennyit az utazásra szánnak.

A tervek szerint az érintés nélküli (PayPass, payWave) bankkártyák is közvetlenül alkalmazhatók lesznek a RIGO rendszerében. Ezeket a kártyákat nem szükséges előzetesen regisztrálni a BKK-nál, viszont azok érvényessége és megfelelő egyenlege az érintéskor ellenőrzésre kerül.

Alkalmi utazás

 

Azok az alkalmi utasok, akik rendszertelenül és/vagy ritkán, évente csak néhány alkalommal veszik igénybe a budapesti közösségi közlekedést, és emiatt nem rendelkeznek sem anonim, sem megszemélyesített közlekedési kártyával, érintésmentes bankkártyájuk használatán túl egy papíralapú okoskártya („smart paper”) használatával utazhatnak. Ez gyakorlatilag egy olyan időalapú jegy, amely Budapest közigazgatási határán belül az érvényességi időtartam alatt (pl. 60 perc) korlátlan átszállásra jogosítja tulajdonosát. Egyszeri használat után eldobható, hiszen újabb termék vásárlása nem lehetséges vele.

Kedvezménnyel és díjmentesen utazóknak

 

A RIGO kártya bevezetésével a jelenlegi utazási kedvezmények nem változnak.

Változást jelent ugyanakkor, hogy az utazási kedvezményeket az arra jogosult (nyugdíjasok, diákok, 65 éven felüliek, stb.) ügyfelek kizárólag fényképpel és névvel ellátott új közlekedési kártyával vehetik majd igénybe. Az elektronikus jegyrendszer elindulásakor ezt a kártyát regisztráció ellenében kell kiváltani, és onnantól ezzel lehet igénybe venni a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásait. A regisztrációkor a rendszer ellenőrzi azt is, hogy milyen kedvezményre jogosult az ügyfél.