Miért jó nekem a RIGO?

Bérleteseknek

 

A jelenleg is bérletet használó ügyfeleknek könnyű lesz megszokniuk az új rendszert. A mostani, papíralapú bérletigazolványt egy megszemélyesített közlekedési kártya váltja fel. A közlekedési kártya kiváltásához előzetes regisztráció és kártyaigénylés lesz szükséges. A bérlettel történő utazásokhoz a megszemélyesített közlekedési kártyán kívül használható lesz pl. az az új típusú e-személyi igazolvány is.

A jelenlegi bérletszelvény „virtuális” termékké válik, amelynek adatait az elektronikus jegyrendszer központi elszámoló rendszere tárolja a bérletes ügyfél profiljához kapcsolva. A már ismert bérlettípusok továbbra is megmaradnak (teljes árú, tanuló / nyugdíjas, illetve havi, féléves, éves stb.). A bérlet – ahogy jelenleg is – korlátlan számú utazást tesz majd lehetővé az érvényességi időn és területen belül.

Jeggyel utazóknak

 

Az előre váltott jegy típusú termékekkel való utazást a tervek szerint az egyenleg terhére történő utazás váltja fel. Az elektronikus jegyrendszer legfőbb előnye, hogy az utazás megkezdése előtt az ügyfélnek csak az egyenlege feltöltéséről szükséges gondoskodnia, amelyből az érvényesítést követően automatikusan levonják majd az adott utazás ellenértékét. Egyenleg feltöltésére az erre kialakított online felületen, a BKK Ügyfélközpontokban valamint a BKK-automatáknál lesz lehetőség.

Az eddig megszokott jegytípusokat (pl. vonaljegy, átszállójegy stb.) felváltja az időalapú jegy, amely az érvényességi idején belül korlátlan számú átszállást és utazást tesz lehetővé Budapest közigazgatási határán belül. Az érvényességi időn belül elkezdett utolsó utazás a teljes vonalon végig utazható. Az ügyfelek többségének ez könnyebbséget, kényelmesebb utazást jelent a korábbi rendszerhez képest, hiszen a jegy érvényességi idején belül a több átszállásért sem kell többször fizetniük.

Alkalmi utazóknak

 

Azok az utasok, akik csak alkalmanként veszik igénybe a budapesti közösségi közlekedést, és emiatt nem rendelkeznek megszemélyesített közlekedési kártyával, érintésmentes bankkártyájuk használatán kívül úgynevezett anonim kártyát is igénybe vehetnek. Anonim kártya használata esetén előre váltható bérlet típusú termék vásárlására nem lesz lehetőség, csak az egyenleg terhére történő utazásra lesz mód. Ez a kártyatípus és a hozzá kapcsolódó egyenleg átruházható, nem személyhez kötött.

Kedvezménnyel és díjmentesen utazóknak

 

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével a jelenlegi utazási kedvezmények nem változnak. Az utazási kedvezményeket az arra jogosult (nyugdíjas, diák, 65 éven felüli, stb.) ügyfelek kizárólag fényképpel és névvel ellátott közlekedési kártyával vehetik majd igénybe.

A közlekedési kártyák igénylése még nem kezdődött el. Továbbra is az eddig megszokott módon lehet használni a közösségi közlekedési eszközöket. A BKK az elektronikus jegyrendszer éles indulásával és a közlekedési kártyák kiváltásával kapcsolatban a megfelelő időben tájékoztatást ad.