Hogyan működik?

Érvényesítés és ellenőrzés

 

A jegyek, bérletek érvényesítésének módja megváltozik, hiszen a metró- és a kiemelt HÉV-állomások automatikusan működő be- és kiléptetőkapukkal lesznek lezárva. A kapukon így kizárólag azok juthatnak át, akik érvényes közlekedési kártyával és érvényes nyilvántartott termékkel (pl. bérlet) rendelkeznek.

A metrónál belépéskor a kapukba épített érvényesítő készülékhez kell érinteni a kártyát, és amennyiben az érvényes, a kapu kinyílik.

Az autóbuszokon, a villamosokon és a trolikon is megváltozik az érvényesítés módja: ezeken a járműveken a kártyát szintén a fedélzetre telepített érvényesítőkészülékhez kell majd érinteni ezzel igazolva az utazási jogosultságot. Az elsőajtós felszállási rendben közlekedő járműveken és járatokon az érvényesítés rendje nem változik. A HÉV-vonalakon csak a főbb állomásokon (pl. Batthyány tér, Margit híd, Örs vezér tere, Boráros tér, stb.) lesznek kapuk, a többi megállóhelyen a peronra telepített érvényesítőkészülékekhez kell majd érinteni induláskor és érkezéskor is a kártyát. Mivel a legtöbb HÉV átlépi Budapest közigazgatási határát – és így tarifazónát vált –, a bérleteseknek, a díjmentesen, a kedvezménnyel, valamint a jeggyel utazóknak is minden esetben használniuk és érvényesíteniük kell kártyájukat.

Regisztráció

 

Az elektronikus jegyrendszer egyik alapelve, hogy bármilyen utazási kedvezmény igénybevétele, illetve a bérlettel történő utazás csak megszemélyesített (a háttérrendszerben rögzített, névvel és fényképpel ellátott) közlekedési kártyával lehetséges.

Ennek megfelelően a BKK ügyfeleinek a NEJP szerinti adatfelvételezésben kell részt venniük, a budapesti elektronikus jegyrendszer és a kapcsolódó közlekedési kártya használatához. A jelenlegi jogszabályi környezet, illetve az abból eredő adatfelvételezési eljárás egyszerűsítését a BKK kezdeményezte.

Vásárlás

 

A RIGO kártya egyik legnagyobb előnye, hogy csökkenhet a pénztárak és ügyfélközpontok előtti sorbaállás, hiszen a bérletvásárlást és az utazási egyenleg feltöltését a jövőben pillanatok alatt el lehet intézni az interneten, vagy mobiltelefonos alkalmazással is.

A BKK-automatái kiegészülnek a RIGO kártyához kapcsolódó szolgáltatásokkal. A gépek a projekt megvalósításával párhuzamosan állnak át az elektronikus jegyrendszerben való működésre, és alkalmasak lesznek bérletvásárlásra, valamint egyenlegfeltöltésre is. A RIGO-nak köszönhetően kényelmesen, gyorsan, egyszerűen igénybe vehetők a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatások.