Hogyan működik?

Érvényesítés és ellenőrzés

 

A jegyek és bérletek érvényesítésének módja megváltozik. Az utazási jogosultság ellenőrzéséhez (pl. Budapest-bérlet) vagy az utazás ellenértékének kifizetéséhez az elektronikus jegyrendszerben az utazáshoz használt kártyát kell az érvényesítőkészülékeken, illetve a beléptetőkapukon lévő kártyaolvasóhoz érinteni, melyek hang- és fényjelzéssel adnak értesítést az érvényesítés sikerességéről vagy sikertelenségéről.

A metró- és a kiemelt HÉV-állomások automatikusan működő beléptetőkapukkal lesznek lezárva. A kapukon kizárólag azok juthatnak át, akik érvényes kártyával és termékkel (pl. bérlet) vagy egyenleggel rendelkeznek. A fentiek tükrében minden metróállomáson – attól függetlenül, hogy beléptetőkapu vagy érvényesítőkészülék lesz telepítve – belépéskor az utazási jogosultság ellenőrzése céljából mindenkinek érvényesítenie kell a jegyét / bérletét. Kilépéskor a beléptetőkapuk automatikusan nyílnak, újabb érvényesítésre egyelőre nem lesz szükség.

A HÉV-állomásra való belépéskor és a HÉV-állomásról való kilépéskor – attól függetlenül, hogy az adott állomáson beléptetőkapuk vagy érvényesítő készülékek lesznek telepítve – minden esetben minden ügyfélnek érvényesítenie kell a jegyét, bérletét.

A rendszer működése autóbuszok és trolibuszok esetén hasonló lesz a jelenleg is érvényben lévő rendszeréhez. Elsőajtós felszállási rendben közlekedő járaton felszálláskor mindenkinek érvényesítenie kell a jegyét / bérletét, leszálláskor azonban erre továbbra sem lesz szükség. Azokon a járatokon, amelyeken az elsőajtós felszállás nem kötelező, ott felszálláskor csak az egyenleg terhére utazóknak (pl. a jegy típusú termékeket használóknak) kell érvényesíteniük, leszálláskor ebben az esetben erre továbbra sem lesz szükség.

Villamosokon – akárcsak a nem elsőajtós felszállási rendben közlekedő buszok esetében – felszálláskor csak az egyenleg terhére utazóknak kell érvényesíteniük jegyüket / bérletüket. Leszálláskor erre továbbra sem lesz szükség.

Az agglomerációs járatokon felszálláskor ki kell majd választani az úti célt az érvényesítő készülékeken, ez alapján a háttérrendszer automatikusan vonja le az utazás ellenértékét.

Vásárlás

 

Az elektronikus jegyrendszer egyik legnagyobb előnye, hogy a bérletvásárlást és az utazási egyenleg feltöltését a jövőben el lehet majd intézni az interneten vagy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is.

A BKK-automaták is kiegészülnek az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó szolgáltatásokkal: alkalmasak lesznek bérletvásárlásra, pótdíjfizetésre, valamint egyenlegfeltöltésre is. Az elektronikus jegyrendszernek köszönhetően kényelmesen, gyorsan, egyszerűen igénybe lehet venni a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatásokat.