Miért RIGO?

Az elektronikus jegyrendszer Budapest városképének és az ügyfelek mindennapjainak fontos része lesz, ezért a megfelelő név kiválasztását a BKK kiemelten kezelte: kérdőíves felméréssel tájékozódott az ügyfelek igényeiről, elvárásairól, illetve megvizsgálta a hasonló külföldi rendszereknél követett gyakorlatot - háttérkutatást végzett a világ elektronikus jegyrendszer márkáinak körében. Ezek alapján a hasonló, leginkább közkedvelt rendszereknél az állatnevek (pl. osztriga, polip, kolibri) mellett drágakövek, gyümölcsök és játékos elnevezések használata jellemző. Közös pont bennük, hogy mindegyik a biztonságra, szabadságra, rugalmasságra, egyszerű használatra utal. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az elnevezések – elsősorban az állatnevek – szerethető, jól használható márkanevekké válhatnak.

A budapesti rendszer nevének választott RIGO szimbolizálja az elektronikus jegyrendszer előnyeit, hiszen a mozaikszó mögött a Rugalmas, Integrált, Gazdaságos Okos szavak állnak. A név ezenkívül szerethető, könnyen megjegyezhető, és erősen kötődik a magyar kultúrához, hiszen népdalainkban, verseinkben gyakran szereplő madár.

A fő cél az volt, hogy az elektronikus jegyrendszer olyan nevet kapjon, amely közel áll a magyar szívhez, könnyen érthető, egyedi, nem sért senkit és utal a szolgáltatás pozitívumaira.

Az elnevezés egyúttal a külföldi ügyfelek számára is kifejező: a „ri” előtag az angol „re” előtag kiejtésével megegyezően a rendszerességet, az ismétlést jelentheti, míg a „go” szótag a dinamizmusra, a haladásra utal.