Mi a RIGO?

A RIGO a budapesti elektronikus jegyrendszer, melynek köszönhetően kényelmesen, gyorsan, egyszerűen igénybe vehetők lesznek a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatások.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével Magyarország legnagyobb, legtöbbek által igénybe vett helyi közlekedési hálózatához kapcsolódóan megvalósul egy korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszer, mely az ügyfelek igényeihez rugalmasan és innovatívan alkalmazkodik.

Az elektronikus jegyrendszer elindulásával a papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, a BKK a termékeket és az utazási egyenleget elektronikusan, a RIGO központi elszámoló rendszerében fogja nyilvántartani. Az igénybe vett szolgáltatás ellenértékét a rendszer elektronikusan vonja le a kártyához tartozó számláról.

A papíralapú bérletigazolványt egy névvel és fényképpel ellátott, nem átruházható közlekedési kártya váltja fel. Ennek használatához az elektronikus jegyrendszerbe szükséges regisztrálni. A különböző bérlettermékek vásárlása, valamint bármilyen utazási kedvezmény igénybevétele (díjmentes, nyugdíjas stb.) is ezzel a megszemélyesített közlekedési kártyával lesz lehetséges.

Az utazáshoz használható lesz a megszemélyesített közlekedési kártya (át nem ruházható, névvel és fényképpel ellátott), az e-személyi igazolvány, a diákigazolvány, illetve az érintésmentes bankkártya és az átruházható anonim kártya.

A közlekedési kártyák igénylése még nem kezdődött el, továbbra is az eddig megszokott módon lehet használni a közösségi közlekedési eszközöket. A BKK az elektronikus jegyrendszer éles indulásával – és a közlekedési kártyák kiváltásával – kapcsolatban a megfelelő időben tájékoztatást ad.

Az ellenőrzési rendszer is megújul, hiszen a BKK több mint 800 automatikusan működő kaput telepít a metróállomások túlnyomó többségére és egyes HÉV-állomásokra. Az ellenőrök ezenkívül összesen több mint 600 új, hordozható kézi készülék segítségével végzik majd munkájukat, amelyekkel könnyen és gyorsan ellenőrizhetik a kártyák és a hozzájuk kapcsolódó termék vagy egyenleg érvényességét. A rendszer részeként több mint 2300 járműre (buszra, trolira, villamosra) 11 ezernél is több új érvényesítőkészüléket, a kapuval nem lezárható HÉV-állomásokra, valamint az M1-es metróvonal állomásaira pedig 530 érvényesítőkészüléket telepít a BKK.