Hol kapok bővebb információt?

Az elektronikus jegyrendszer működéséről az alábbi elérhetőségeken tájékozódhat:

Gyakran ismételt kérdések

1. Milyen munkálatok zajlanak a Sütő utcai kijáratnál?

A Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratánál elkezdődött az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó beléptetőkapuk telepítése. Ez az állomási infrastruktúra-telepítés első állomása, amelyen a BKK éles környezetben teszteli a beléptető kapuk funkcionális működését.

Ahhoz, hogy kellő mennyiségű tapasztalat álljon rendelkezésre, szükséges ennél az első tesztállomásnál az eszközök működésének megfigyelése, és a tapasztalatok visszacsatolása, ami 2-3 hónapot vesz igénybe. A további állomások telepítései ezért rövidebb időközönként valósulnak meg.

2. Mennyi ideig végzik ezeket a munkálatokat?

A kapusor telepítése várhatóan augusztus végéig tart. Ez alatt az időszak alatt a telepítési munkálatok 4 napot vesznek igénybe. A lezárás második felében az állomás megnyitásához elengedhetetlen helyszíni szemlékre, az állomási tesztekre és az oktatásokra kerül sor.

3. Miért van szükség erre az átmeneti időszakra? Mi történik a tesztidőszakban?

Az első állomás telepítésének kiemelt jelentősége van, hiszen ez alapján van lehetőség az engedélyezési és telepítési folyamatok időszükségletének pontosítására, csökkentve ezzel a későbbi telepítések során az utasforgalom zavarását. Tekintve, hogy a kapuk részben újonnan fejlesztett eszközök, így elengedhetetlen, hogy valós körülmények között tapasztalatokat szerezzen a gyártó, valamint a BKK azok működéséről és a visszajelzések alapján szükség esetén lehetőség legyen a továbbfejlesztésre/javításra (pl.: hardver, szoftver, beállítások, biztonság, zárási sebesség, nyitási sebesség, üzemeltetési tapasztalatok, stb).

4. Mi változik a Sütő utcai kijáratnál végzett telepítési munkák befejezése után?

Az utasoknak nincs teendőjük a kapukkal, ugyanúgy kell jegyet érvényesíteni, mint eddig, majd a nyitott kapukon át lehet haladni. Ez az állomási infrastruktúra-telepítés első lépcsőfoka, amelyen a BKK éles környezetben teszteli a beléptető kapuk működését, továbbá az eszközök háttérrendszerekkel történő kommunikációját. Természetesen az ügyfelek először mindkét irányból nyitott kapukkal, majd körülbelül két hónapig tesztelés céljából kifelé irányban alaphelyzetben zárt, de automatikusan nyílódó ajtókkal fognak találkozni az állomáson.

5. Mikor kapcsolódik be a kapusor az éles rendszerbe?

A kapuk használatát több lépcsőben fogja bevezetni a BKK. A végső állapot eléréséhez, azaz hogy az összes kapu rendeltetésszerűen működjön, szükséges az elektronikus jegyrendszer teljes infrastruktúrájának rendelkezésre állása, valamint a papíralapú termékek teljes kivezetése.

6. Miért éppen a Sütő utcához került az első kapuvonal?

Ez az állomás közepes forgalmú, frekventált helyen van, így többen ismerkedhetnek meg a kapukkal és ki is tudják próbálni azokat. Műszakilag viszonylag könnyen kivitelezhető a telepítés, nem volt szükség nagyobb építészeti átalakításra. Emellett az állomás több kijárattal rendelkezik, így az utasainknak okozott kényelmetlenségek a telepítések során a minimálisra csökkenthetők.

7. Akadálymentesek-e a kapuk?

Igen, a kapusorok akadálymentesek. Vannak széles és normál méretű kapuk, utóbbi nyílásköze 58 cm. A széles kapunak – melyekből jellemzően kijáratonként kettő található a legtöbb esetben – 90 cm-es a nyílásköze (kerekesszékkel, babakocsival és vakvezető kutyával is használható). Ezen felül minden széles kapuhoz taktilis sáv fog vezetni. Azok az érvényesítő készülékeket, melyeket a későbbiek során helyeznek üzembe a kaputesteken szintén olyan magasságba helyezik, hogy azok a kerekeszékesek számára is elérhetőek legyenek.

8. Biztonságos-e a kapu? Odacsukhat-e bárkit egy kapu?

A kapuk biztonságosak. Rendeltetésszerű használat esetén a kapu senkit nem csukhat oda. A kapusorok megfigyelése céljából minden állomásra kamerákat szerelnek fel, valamint a végleges üzemben minden helyszínen külön személyzet lesz biztosítva a kapusorok felügyeletére.

9. Mi történik áramszünet esetén?

Áramszünet esetén a beléptető kapuk automatikusan nyitott állapotba kerülnek.

10. Mennyire zavarja az utasforgalmat a telepítés? Utasforgalmi szempontból biztonságos-e a telepítés?

A beléptető kapuk telepítése, az utasforgalom elől elzárt területen történik. Az egyes állomásoknál a beavatkozás mértéke határozza meg, hogy időszakos korlátozásokra kell-e számítani. Cél, hogy minimálisra csökkenjen az utasok által érezhető kellemetlenség.

Ezen kívül minden telepítést megelőzően egyeztet a BKK az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal annak érdekében, hogy azok minden biztonsági szempontnak megfeleljenek.

A telepítések időzítése állomásonként változik. Az előkészületi munkálatokat napközben végzik, a telepítés az utasforgalom minél kisebb zavarása miatt üzemszünetben/éjszaka történik. Amennyiben a munkálatok nappal is zajlanak, azokat az utasforgalomtól elzárt területen végzik.

11. Ki gyártotta, ki telepíti és ki üzemelteti a kapukat?

A kapuk tervezését, gyártását, engedélyeztetését, telepítését és üzemeltetését a Scheidt & Bachmann és hazai alvállalkozói végzik.

12. Milyen ütemben telepítik a HÉV-állomásokon az érvényesítő készülékeket?

Az előtelepítés 2017 őszén kezdődik, ez az ügyfelek számára kevésbé látványos tevékenység.

13. Mire jók ezek a tesztkészülékek (miért helyezik őket ki)?

Az ügyfeleknek egyelőre nem kell használniuk az érvényesítő készülékeket, azokat csak szűkebb körben, külön erre a célra biztosított kártyákkal fogják tesztelni a BKK és a szállító cég szakemberei. Tekintve, hogy ez egy újonnan fejlesztett eszköz, fontos minden tapasztalatszerzési lehetőség, így a telepítési tapasztalatok is. A Közvágóhídnál megvalósuló tesztállomás kiépítésének elsődleges célja, hogy a további telepítések során már gördülékenyen menjenek a munkálatok. Elengedhetetlen, hogy a BKK és a gyártó valós környezetben szerezzen telepítéssel kapcsolatos tapasztalatokat (pl.: hardver- és szoftver beállítások, telepítési és üzemeltetési tapasztalatok, időjárásállóság, stb.). A teszt során az eszközökkel kapcsolatos esetleges problémákat még a sorozatgyártás megkezdése előtt feltárják és kijavítják. Emellett az is nagyon fontos, hogy a Scheidt & Bachmann a telepítések mellett az engedélyeztetésekkel kapcsolatban is kellő ismereteket szerezzen, és ennek köszönhetően már pontosan ütemezhesse a sorozattelepítéseket.

14. Miért éppen a Közvágóhíd HÉV-állomáson telepítik először az érvényesítő készüléket?

Ez egy forgalmas állomás, így többen találkozhatnak a készülékekkel. Ezen az állomáson műszakilag viszonylag könnyen kivitelezhető a telepítés, nincs szükség nagyobb átalakításra, annak ellenére, hogy több készüléket (egymástól nagy távolságra) kell kihelyezni.

15. Most mi a teendőm ezekkel a készülékekkel?

Jelenleg nincs teendő. Az elektronikus jegyrendszer teljes indulását követően lehet majd ezeket a készülékeket használni.

16. Mikortól lehet rendeltetésszerűen használni a készülékeket?

A készülékeket az elektronikus jegyrendszer indulását követően lehet majd használni.

17. Melyik állomáson telepítik a további készülékeket és mikor, miért akkor?

Az előzetes munkák már 2017 második felétől elkezdődnek, melyek az utasforgalom kisebb korlátozásával járhatnak, később megkezdődik valamennyi HÉV állomás eszközökkel való telepítése.

18. Hány érvényesítő készülék lesz összesen?

A Közvágóhídra 12 db-ot, összesen pedig körülbelül 530 db érvényesítő készüléket telepítenek városszerte.

19. Mennyibe kerül egy készülék?

Egy készülék beszerzési költsége körülbelül 300.000 Ft.

20. Mennyibe került az érvényesítő készülékek Közvágóhíd HÉV-állomásra történő telepítése?

A tervezési, engedélyezési és telepítési költségek a Közvágóhíd esetében – a pontos anyagköltségtől függően – összesen körülbelül 10.000.000 Ft-ra tehetők.

21. Mennyire zavarják az utasforgalmat telepítéskor?

Csak néhány esetben kell kisebb, időszakos utasforgalom-korlátozásra számítani.

22. Mikor telepítenek? Nappal, éjszaka?

A HÉV-állomásokon minden esetben nappal végzik a munkát, tekintettel arra, hogy azzal csak minimálisan zavarják az utasforgalmat. Néhány esetben lehet kisebb, időszakos utasforgalom-korlátozásra számítani.

23. Ki gyártotta és ki telepíti a készülékeket?

A készülékek tervezését, gyártását, engedélyeztetését, telepítését és üzemeltetését a Scheidt & Bachmann végzi.

24. Garanciálisak-e ezek a készülékek? Mennyi időre szól a garancia?

Igen, a készülékek garanciálisak. Az üzemeltetési szerződés keretében a gyártó Scheidt & Bachmann végzi az eszközök karbantartását, valamint javítását. Ez az üzemeltetési idő 5 év, ami a rendszer teljes indulásától számítandó.

25. Ki lehet valahol próbálni ezeket a készülékeket?

Nem, mert jelenleg több olyan feladat egyeztetése, elvégzése is tart (pl.: közlekedési kártya kibocsátása), amelyek előfeltételei annak, hogy a készülékeket használni lehessen.

26. Milyen ütemben telepítik a járművekre az érvényesítő készülékeket?

2018 elején kezdődik a telepítés az első járműveken, ami várhatóan folyamatos lesz 2019 elejéig. Tekintettel arra, hogy ezeket a telepítéseket előre ütemezetten végzik, azok nem befolyásolják a forgalomba állított járművek számát, így emiatt nem közlekedik majd kevesebb jármű.

27. Mit tesztelnek ezeken a készülékeken? Mire jó ez a tesztkészülék?

2018 januárjában elsőként egy autóbuszt szerelnek fel érvényesítő készülékekkel, melynek célja, hogy egyrészt az egyes autóbuszvonalakat bejárva a rendszer működéséhez szükséges hálózati lefedettség meglétét a BKK leellenőrizze, másrészt, hogy éles környezetben, azaz különböző hőmérsékleteknek, rázkódásnak kitéve teszteljék az eszközöket.
A most induló teszt során a BKK és a gyártó Scheidt & Bachmann valós üzemi körülmények között szerez tapasztalatokat (pl.: szoftverbeállítások, adatkapcsolat megfelelősége, stb.), amelyek segítségével tökéletesíthetik a készülékeket a sorozatos telepítés előtt. Az érvényesítő készülékek telepítésére az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével került sor, azok működésének és elhelyezésének megfelelőségét pedig a közeljövőben érdekképviseleti szervezetekkel egyezteti a BKK.

28. Rongálással kapcsolatos teszteket is végeznek?

Természetesen rongálásra vonatkozó teszteket is végezni fogunk.

29. Van-e most valami teendő, ha járműre szállunk?

Az utasoknak egyelőre nincs teendőjük az érvényesítő készülékekkel. A járműveken jelenleg használt érvényesítő készülékek továbbra is a járműveken maradnak, és azokat kell használni jegyérvényesítésre.

30. Mikortól lehet rendeltetésszerűen használni a járműveken az érvényesítő készülékeket?

Az elektonikus jegyrendszer bevezetéséhez szükséges a rendszer teljes infrastruktúrájának rendelkezésre állása.

31. Milyen járművekre telepítenek ilyen jegyellenőrző készülékeket?

Minden autóbuszra, villamosra, trolibuszra telepítenek érvényesítő készüléket. Első ütemben csak az első ajtós járatokra, majd a későbbiekben mindegyik járműre (minden 1- 99, 101-299 és 900-999 számú járatra) telepítenek ilyen érvényesítő készülékeket. A hajókon az ellenőröknél lesz kézi ellenőrző készülék, mely érvényesítésre és ellenőrzésre egyaránt alkalmas lesz. A sikló/libegő/sétajárat nem a BKK megrendelésére közlekedik, ezeknél nem várható változás. A helyközi kék VOLÁN járatokra is telepítenek eszközöket.

32. Hány ilyen eszköz lesz a járműveken összesen?

Összesen közel 11.000 db készüléket telepítenek.

33. Mennyibe kerül egy ilyen eszköz?

Egy érvényesítő készülék beszerzési költsége körülbelül 170.000 Ft.

34. Zavarja-e és ha igen, akkor mennyire zavarja az utasforgalmat a telepítés?

A telephelyeken történik a telepítés, ezért az utasforgalmat egyáltalán nem zavarja.

35. Mikor telepítenek? Nappal, éjszaka?

A telephelyeken történik a telepítés, nappal és éjszaka egyaránt.

36. Ki telepíti a készülékeket?

A készülékek tervezését, gyártását, engedélyeztetését, telepítését és üzemeltetését a Scheidt & Bachmann végzi.

37. Ki gyártotta?

A készülékek tervezését, gyártását, engedélyeztetését, telepítését és üzemeltetését a Scheidt & Bachmann végzi.

38. Garanciálisak-e ezek a készülékek? Mennyi időre szól a garancia?

Igen, a készülékek garanciálisak. Az üzemeltetési szerződés keretében a gyártó Scheidt & Bachmann által történik az eszközök karbantartása, valamint javítása. Ez az üzemeltetési idő 5 év, ami a rendszer teljes indulásától számítandó.

39. Ki lehet valahol próbálni az érvényesítő készülékeket?

Jelenleg nem. Amint erre a későbbiekben lehetőség nyílik, arról a BKK részletes tájékoztatást fog nyújtani.